İçeriğe geç

Okyanuslarda balıktan daha çok plastik olacak !

2134253

Okyanuslarda 2050 yılında balıktan daha çok plastik olacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı uyarıya göre, 34 yıl sonra okyanuslardaki plastik atık ağırlığı balıkların toplam ağırlığından fazla olacak.

Plastik, ucuz ve kullanışlı olması nedeniyle dünyanın en popüler ve en yaygın kullanılan materyali. Son 50 yılda plastik kullanımı 20 katına çıktı ve önümüzdeki 20 yıl içinde bu rakamın ikiye katlanması öngörülüyor.

Hepimizin gündelik hayatının parçası hâline gelen plastiğin geri dönüşümü konusunda ise dünya genelinde yetersizlik söz konusu.

Dünyada kullanılan plastiğin sadece yüzde 14’ü geri dönüşüme kazandırılıyor. Bu rakam diğer ürünlerin oldukça geride kalıyor. Basit bir kıyaslama yapıldığında, dünya üzerinde kullanılan kağıdın yüzde 58’i, demir ve çeliğin ise yüzde 90’ının geri dönüşüme dahil edildiği görülüyor.

Geri dönüşüme kazandırılamayan plastik ise doğaya karışıyor.

Yapılan son araştırmalara göre, şu an okyanuslarda 150 milyon ton plastik atık bulunuyor. Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik atılıyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre, 2025’e gelindiğinde okyanuslardaki her 3 ton balığa karşın 1 ton plastik bulunacak. 2050’de ise plastiğin ağırlığı balıkları geçecek.

Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu
Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu

Rapora göre geri dönüşüme kazandırılamayan plastik ekonomiye de büyük darbe vuruyor. Yılda 80 ila 120 milyar dolar çöpe gidiyor. Raporda, 2050 yılına gelindiğinde üretilen plastik ürünlerin üç katına çıkarak 1.124 milyon tona ulaşacağı belirtiliyor.

geri-donusum
Kaynak: hurriyet.com.tr

Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik atık karışmakta ve bu dakika başına bir kamyondan fazla plastiğin okyanus habitatının dengesini bozması demek. Şu an okyanuslarda 150 milyon ton plastik olduğu düşünülüyor,

Plastik ambalajların sadece %5’i geri dönüştürülüyor
Plastik ambalajların sadece %5’i geri dönüştürülüyor

Geri dönüşümün yaygın hale gelmesini hedefleyen “geri dönüşüm okları”’nın ilk kullanımından itibaren 40 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, plastik ambalajların sadece %14’ü geri dönüşüm için işleniyor. Maalesef geri dönüşüm sürecindeki kayıplar ile bu rakam %5’e kadar iniyor.

Basit çözümler yeni innovasyonlara yol açabilir

yesilist
Kaynak:yesilist.com

Şu anda tüketicilerin eline geçen plastik ambalajlar ayrıştırması oldukça güç olan plastik karışımlarından üretiliyor. Bu yöntemin değişmesi; plastik ambalajların küresel olarak geri dönüştürülebilir tek bir materyalden üretilmesi demek.

Yeni Plastik Endüstirisi raporuna göre burada dikkat edilmesi gereken şey tek bir materyalin kullanılması ile gelen dezavantajları çözmek için yapılacak yatırımlar ile gelecek innovasyonlar. Özellikle yiyeceklerin raf ömrünü uzatan plastik karışımlı ambalajlar yerine geçecek tasarımların bu açıkları kapatması lazım.

Bir Cevap Yazın

Ara
Konum Al